Grupul țintă
Grupul tinta al proiectului va fi compus din minim 320 de angajati cu contract individual de munca (cu norma intreaga sau cu timp partial) ce provin din intreprinderi care isi desfasoara activitatea principala sau secundara intr-unul din sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC si in domeniile de specializare inteligenta conform SNCDI (conform tabelului nr.2 din HG nr.775/2015 privind aprobarea Strategiei nationale pentru competitivitate 2015-2020), din cele 4 regiuni de implementare a proiectului – Sud Vest, Vest, Nord Vest si Centru. De asemenea, in vederea asigurarii egalitatii de sanse, din totalul celor 320 de persoane care vor face parte din grupul tinta al proiectului, minimum 11% (36) dintre acestea vor fi angajati varstnici (cu o varsta de 55-64 de ani) si minimum 50% (160) vor fi de gen feminin. Toate cele 320 de persoane vor participa la un curs autorizat ANC pentru dobandirea sau dezvoltarea competentelor digitale. Din acestia, cel putin 292 de persoane (>91%) vor obtine certificate de absolvire.
Cei 320 de angajati din grupul tinta al proiectului DigiL@b+ vor proveni din intreprinderi (dintre acestea, minim 32 vor fi IMM-uri) din regiunile Sud Vest, Vest, Nord Vest si Centru, care isi desfasoara activitatea in unul din sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC si in corelare cu unul din domeniile de specializare inteligenta conform SNCDI. Pentru a nu exista disparitati regionale, se vor selecta minim 80 de persoane eligibile din fiecare regiune.
Resursele umane reprezinta activul cel mai valoros al unei companii. Intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectoarele economice cu potential competitiv identificate conform SNC au devenit, de-a lungul timpului, din ce in ce mai competitive, confruntandu-se cu o necesitate crescanda de orientare catre client, in conditiile unei concurente internationale ridicate, unor piete instabile, intr-un mediu nesigur si ale unor cerinte ale consumatorilor intr-o permanenta schimbare. Exista multiple probleme ale resurselor umane care afecteaza aceste intreprinderi, respectiv salariile mici, cererea mare pentru flexibilitatea personalului, nivelul ridicat de instabilitate a fortei de munca, deficitul de competente etc. Investirea continua in resursa umana, prin participarea la cursuri de formare si dezvoltare a competentelor si abilitatilor reprezinta o calitate intrinseca a firmelor competitive. Imbunatatirea abilitatilor si cunostintelor fortei de munca poate determina cresterea competitivitatii firmelor si mentinerea unui sector viabil. Nevoia asimilarii de noi cunostinte, formarii de noi competente este din ce in ce mai presanta in prezent, intrucat ritmul de dezvoltare a tehnologiei este atat de rapid ca pregatirea angajatilor, de multe ori, nu tine pasul.